Thursday, December 31, 2009

more and more LOVE

kali ni agak tenang.

sbb aku online kat umah.

slalunye kat kedai..so kdg2 tgh feel2 menaip then ade customer so dh terbantut segala bende yg ade dlm pale otak and also surrounding lah kan. before nih actually line kat umah aku sgtt payah. tp bape ari lepas saje try cucuk modem and!! huuu ok laa...tak la laju mcm kt kedai but better then before lah.

td citcet ngan gyah...heppy betol cite2 psl london. huuu nanti akan buat plan yg bebetulll nk g london mase winter. and boley skali buat europe tour! ohhh bestnyehh! 2years frm now!!
kirenye 2011 christmas! ohh besttt.

banyak berpikir skang neh. depan muka aku...cenel 413, 13 going 30. telinga aku windows media player; ketika cinta bertasbih. sayu plak hati rasanye. mata aku; ngadap blog sambil layan ym gak. weeeeeeeeehhhhhhhhhh dah nak abis tahun dah wehhh!!!!

walaupon aku baru jek masok umo 25..tp kene jawab 26???????? oh no!! ok ok ok...relax, it just the numbers! takde ape tuhh haha.

aku mcm takleh nk recall ape yg dh jadik sepanjang tahun nih. takleh berpikir aku. tau2 jek dah 31december weh! nak masok 2010. pasnih aku tulis bil kedai 2010. hmm...dan tak lame lagik, kedai aku berumur 3tahun! aku ade niat nk buat sumthing on my 3rd year..harap2 dpt buat. alhamdulillah aku dah nampak pertumbuhan kedai aku nak masok 2010 nih.
mudah2an segalanya berjalan lancar...moga2 dipermudahkan segala jalan utk aku. jalan ke arah kebaikan, kebahagiaan, kejayaan, dan kekayaan. doakan bersama2 ye kawan2.
kita semua ada banyak bende yg perlu kita lepaskan utk kita mengejar sesuatu. dan sure..utk masuk ke 2010, kita perlu lepaskan 2009. mcm baru jek aku tulis 1999. haha. dah dah.

ada sesuatu yg aku sedar ttg tahun 2009.

aku terlalu sibuk sampai aku tak dpt ingat dan lekat ape yg penah jadik sepanjang tahun. is that good or not?? dua2 ade. good sbb..takde lah aku nk ingat yg ngarut2, nk sentimental2 ke. not good sbb...mcm aku takde perasaan haha. gile lah!
yess...aku sedar, mmg aku semakin tak ikut2 perasaan sgt. ade yg kate aku sgt strong n positive. alhamdulillah. mungkin itu dr pengamatan dia dan mata dia..which is good actually utk aku. aku sentiasa menanamkan sikap positive. surrounding..kalau negative, just ignore! anggap jek iklan 30saat. kalau terganggu...reprogram balik our mind.
hm..looks like berkesan ape yg aku buat.
kdg2 aku pikir gak...nape ade manusia yang, always negative. bila kita gini...respond -ve. hm sebenarnye aku penah frust dgn those people yg mcm tuh. aku penah rasa yg amatttt kecewa. rasa mcm..'aku nih full of negative ke sampai org asyik respond mcm tuh?'. but then aku kene terima hakikat yg manusia...manusia bukan seperti yg kita harapkan. they can say whatever they want. tp tu lah...kata2 kan ker satu doa. takpe..jauhkan lah diri dari mereka..itulah jalan terbaik! sebenarnye tak salah kalau kita always positive. even me...i was so negative dulu. asalnye sumer tuh joke. ye lah...joke ngan org sekeliling. lama2...aku perasan yg bende tuh yg sebati ngan diri aku. and sumtimes..aku tanpa sedar, mencalar hati org dgn kata2 aku. and now..aku blaja, aku akan cuba berfikir sebelum luahkan kata2. tak salah berfikir 2saat sebelum bukak mulut.
(dan aku mohon maaf kepada hati2 yg pernah calar dgn butir kata aku~)
hum...tibe2 aku teringat banyak bende. yes...mungkin tak banyak perkara atau aktiviti yg terjadi thn nih. tapi sebenarnye banyaakkkkk perkara yg aku lakukan utk diri aku! and...I AM PROUD OF MYSELF!! eh serius lah. so many!! good nurul! hooo sebakk!!

aku jd saspen pulak nak 2010 nih. sbb ape2 yg aku ingat utk 2009 for myself...aku buat alone. 2010...i just dont know how to imagine. still alone? ini adelah perasaan takut dgn diri sendiri...that should not be!!! aku yakin dgn myself! yes...family and friends will always be with me. wish me luck!!

guys...more LOVE on 2010!!! muahx muahxx!!!

Monday, December 28, 2009

menjelang 2010

oh bz!!!

iye..aku tau semua org pon bz.

mane bz ngan keje menjelang nk new year;
yg bz ngan nk cuti seblom new year;
lagik pulak yg bz anak2 nak skolah(ade ke kwn2 aku??haha);
dan aku??

yes...bz utk merealisasikan segala perkara yg bakal berbangkit 2010 ini!

dan juga dgn hal2 laen.

betul lah kata org...mengejar cita2. sebelum nih aku takde sgt feel 'mengejar cita2' sbb aku sendiri tak yakin betul ke tak itu cita2 aku. tp sekarang aku tahu dan sgt faham perasaan dan keteguhan dalam mengejar cita2. dapat pulak cita2 yg ada pulak dateline eh.
actually deep inside sgt happy~walaupon physically agak sengal2 urat tergeliat sgala tp i really want to do this!!

2010 should and will be really different!
wajah2 di kedai juga akan ada wajah baru..keadaan kedai juga dah ada sedikit yg baru. aku? yes..baru! since tahun baru hijrah aku dah meletak segala azam ini..dan juga 2hari lepas birthday aku pon aku mengetatkan azam aku, lagi2 ni nak masok 2010...ya, segalanya mesti baru!

tengah melayan lagu 'menyesal'..frm indonesia, lagu yg cerita pukul 2.30ptg kat tv3 tu. tak tgk pon cite tuh tp bila iklan lah ape lah..dgr lagu nih mcm bestt jek, sayu2 kan hehe.
psl regret...mmg ar agak negatif tajuk tuh tp boo layan laa...nk dgr lagu jek.

hoho meh cite pasal birthday aku last saturday.
thousands thanx to all yg wish dan yg mendoakan juga...moga doa kita seiring bersama terealisasi insyaAllah.
tahun nih meriah bday aku! sbb kawan aku tunang..so aku make up dia. then tgh2 make up..abg aku dtg jenguk...ngan ipar2 nya then nyanyi lagu reramai ye, oh amat meriah! ok lupe bitau..kawan aku tuh merangkap adik kak ipar aku.
dan tak lupa jugak..genap ulangtahun pertama perkahwinan shimah dan halim, tahniah mah! selamat ulangtahun! semoga bahagia dan berkat sentiasa iringi bahtera pelayaran ko ngan halim okeh.
ape lagik ye peristiwa2 di tarikh lahir aku nih...oh yess, genap juga 5thn tsunami yg melanda Acheh. sedih kalau diingat2 balik peristiwa yg meninggalkan kesan amat mendalam kepada seluruh dunia. moga kita mendapat iktibar dan pengajaran. jadilah hambaNya yg sentiasa bersyukur. semoga mereka yg terkorban mendapat tempat di sisi Allah.

eh sedih plak eh. hehe.

esok birthday mar..huhu, tatau ar dpt ke tak lepak same2. harap2 dapat lah lepak...dah lame sgt rasanye tak melepak same2. nk celebrate mcm tatau je nk celebrate camne haha. dah lame takde feel celebrate ngan kawan2 nih. xpe..tgk lah esok camne.

hati girang nih tp badan saket..saket pinggang belum elok. ade kurang tp dah naik ke bahu. so agak spoil bile buat keje. layankan aje.......tapi??? hahahaah ade tapi yg tak best tuh.

dah..aku nk g mandi bubble, moge2 ilang saket urat!

eh chup; jom mengejar cita cita!!!! lariii...larii...kejarrrr!!!

Monday, December 21, 2009

really need to recharge energy~


Al-Fatihah buat arwah ibu Dayu @ kaklong~


aku dpt berita pemergian arwah masa tgh dinner dgn family di Manjung. terkejut jgn ckp..tp itulah yg dikatakan ajal. dijah ckp jenazah ada di Hospital Manjung~tp aku takleh nk ke sana sbb tgh bersama family. semoga dayu tabah dan redha dgn letentuan ini.


sama2 kita doakan arwah ditempatkan bersama org2 yg beriman~amin.


************************************************

hari ni terasa lain~kawan baik aku dah kawen!! harna dah kawen!!

Jumaat lepas na nikah, aku heppy sbb aku ada disamping dia saat2 akhir sblom dia bergelar isteri. Sabtu dan Ahad majlis belah perempuan dan lelaki.

tak pernah aku get involved mcm nih skali dalam wedding sape2 pon~sgt gembira!

mlm tadi...tgk balik gamba2~hati sayu~teringat zaman skolah sampai skrg.
teringat mcmana kitorang baik~gaduh~baik balik~gaduh~terbertegur 6bulan pon ada~baik balik...mcm2 jd~tp itu lah yg benarnya. mcmana jd pon..dia still di situ, dan aku di sini.
mcmane aku kecik ati pon~tp bile bertemu muka..semua hilang~mungkin itulah yg kita katakan sahabat.

Yang~thanks for everything. ruang yg ko dah tinggalkan nih akan aku isikan nanti k~hehehe~



journey to happiness~



kdg2~sedikit sentuhan mampu memberi kekuatan~
oh..!!
heheheh slamat pengantin baru!!!

*********************************************
huu harini rata2 org yg call aku sumer tanye aku tak sehat ke? sbb suara aku serak ye!! oh sgt keletihan. 4hari melibatkan diri dgn perkahwinan org~best + letih = nak bercuti! hehe
serius laa...i really really need to recharge energy! sgt kelesuan diri ini terasa.
tadi ade sembang ngan customer..dia org sungkai, then terasa nk g sungkai mandi kolam air panas!! bestnyerr!!!!! huuuuu~~~
nak ajak sape niiii~~~~

Monday, December 14, 2009

kebersalahan


first at all


thousands sorry kepada sesiapa yg ade terkecik ati mahupun merajuk hati atau mungkin terbengang hati dgn ketidakpedulian aku kebelakangan ini~

last aku bukak entry before nih..then mcm bz plak.


kepada pemilik harijadi bulan November~aku tau ramai, dan banyak gilarrrrrr aku tak wish. November was my 'weng weng' month lah. siap ade member aku call bitau besday dia haha...sgt memahami situasi ye!! odah jek yg aku wish..itu pon lambat sehari. sorry dear~~

this month banyak bz dgn hal2 luar. hal2 nk lepak ngan family, wedding kengkawan, buat keje kawen kengkawan. last weekend baru jek one of my closefriend punye kawen. hari nikah n sanding belah dia aku make up~alhamdulillah, Nor dah jadi isteri org~huuu sebak! sorang lg kawan rapat dh jd isteri org hehe~




skang neh there's so many things yg dtg dlm idop aku~tgh buat yg terbaik supaye everything going smooth dan tenang. wish me luck!

hari rabu nih insyaAllah pegi tido ngan family kat Marina Cove Teluk Batik...tp satu mlm jek la, nk cukupkan syarat buat family trip huhu...trip la sgt kann~takleh jamak pon huhu. xpe lah..yg penting leh bawak family spend time together2 kan...leh swimming2~~huhh bestt!!
hmm nanti lah aku update lg..skang bz sket. this weekend my bestfriend's wedding~huhu kompem lg sebak!! hahaha...
dadaaaaaaaaaa

Wednesday, November 25, 2009

entry istimewa


memandangkan cuaca yg dok mendungggg jek bape ari nih...kesayuan yg melanda...dan aku pon turut layu di sini~


rasanya member2 yg laen pon terasa kesayuan nih.
kesayuan untuk melepaskan teman kita berlepas ke UK next week.

mule2 tak terasa sgt...excited jek lebey. tapi bila detik demi detik dan mcm2 hal yg berlaku~hati aku sayuu sangat.


aku akan terasa sgt bila takde assistant bila make up kawan2 nanti hohoo. xpe gyah...mar ganti tmpt ko selama 6bulan! haha.
smalam aku dok layan lagu siti...tetibe aku terdengar lagu nih and i really feel good on it!


special dedication to Miss Najiyyah Asri~




beb...bila bukak2 balik gamba2, banyak giler moment same2. it was great!! this is part of those pics lah~. sebak aku bile bukak2 gamba neh. xpe...nih sumer moments yg telah kita semua create, kita akan create lagik moment2 yg best okeh.

thanx beb...ko byk kasik moral support kat aku, memandangkan kita mengalami situasi yg sama yakni keje sendirik. really appreciate it. dan jugak thousands thanx for always assist me mase wedding.

eh mcm byk pulak yg ade dlm pale tp tak terkeluar. its okay. aku sgt gembira utk ko ye..jgn lupe post 1st entry on your 1st day kat sane!!

i'll always pray for ur healthy, wealthy and happiness.

menuju ke destinasi chenta!!!! love u!!

i hope this song will give u strength~

video

Kau dan aku~Di waktu itu

Cuba meniti titian~Lalu tersungkur

Kita tertawa

Kini semuanya~

Kenangan saja~Dan kita telah dewasa

Engkau pun berjaya~Aku di sini bahagia

Dulu engkau~Kesorangan Kerna kealpaanmu

Oh puncanya hilang arah tujuan

Bersama beriring~Melangkah seganding

Setiap detik kau tempuh(inya)~

Dengan nafas kesungguhan~Dengar bisikku

Temanku~Genggam tanganku

Pejam sekejap matamu~Lihatlah cahaya menunggu

Gapailah setiap citamu~Dan kenal isi kulitmu

Kan ada hidup yang baru (2X)~Yang satu

Bermula di sini~Takkan hilang nanti

Bersatu teman abadi

Kan terus sejati~Mencipta lagi memori~

muahx!!

Monday, November 23, 2009

batuk : sakit kepala

batuk yg keterlaluan sampai ko takleh tido pastu effect kepale skali.
oh dasyat!! mengganggu hidup gak lah bende nih.

tp alhamdulillah aku tak sempot even batuk bagai. slalu kalo mcm nih mmg aku dh sempot abes. tp sejak aku buat teknik pernafasan 248 nih ade better sket breathing aku cume batuk nih jek la ganggu tido sket.

dan yess!! arituh buat kali pertamanya aku guna finger trigger utk mintak parking depan pintu masok mase ade talk pasal pokok jarak...dan of course, dapat parking depan pintu!! hauhauahau mcm tak percaya siot!!! tapi percaya lahh....
oh ye..aku dh turunkan ilmu kat mar, harap2 dia dpt ape yg dia mintak.
mar: buat hari2 tak benti tiap kali pas solat dan seblom tido k.

ape lagi...ape lagiiii...........

perhatian pada dak2 madid. pied kawen on 30thNov ok! sape yg pegi? aku tau ramai yg tak dpt g sbb ari isnin hehe. harap2 chekgu chekgi yg dh cuti mase tuh pegi lah reramai eh.
aku ingat nk celebrate gyah b4 dia g UK..pegi makan2 n having time lah kire kan. mar n amy tak dpt sbb isnin koje. reha katenye ok leh lepak umah aku on 29th tuh. aku mengharapkan lebih banyak kehadiran ye. dpt 4 5org pon kire okay dah. sbb kalo ramai2 kang dh consider gathering lak hoho.

kepala aku dh saket..

nanti cite laen. bye.

Friday, November 20, 2009

kisah kisah kebelakangan ini

hahahah....halo haloo...ini aku tadi ye..ber'ym' sambil masker muka. hooo sgt keras mukeku. so mmg takleh senyum walaupon setengah inci!! tapi besttt....freshhh sungguhh rasa!!
harinih ade sedikit campor baur punye prasaan. haha..nk sedey tp takde isu, nk heppy tp takde isu gak...last2 dok pk mood sampai ngantok haha. last2 wat facial resdung...legaaa.

oh ye...lagi pon tekak sgt tak best sbb batuk dh 3-4hari. batuk yg mcm tersedak2 tuh haishhh. sakit dada den...kahaknye takmo kuar pon. nih dah wat resdung ade kuar sket.

yes...malam nih buat lasagna!!!! hoyeahhh!!


lina pagi tadi.
sebelum g keje...puden nk kuar ngan mak, then dia excited bajet leh ikot la. then pakai spec ucu dia. jenuh nk pakaikan sbb idungnya pesek!! haha..tgk ar tuh siap kene dongak takmo kasi spec jatuh.

dan jugak tadi mcm biase..ikot aku masok kete nk reverse kete. arini bwk kete mak so aku dudukkan dia kat tetengah sebelah driver. then bile sampai jek nk turunkan dia, dia terus cium aku. aku ingat dia yg terbiase...tapi bila kakyam bukak pintu, dia cium lagik...oh ye...rupe2nyer membodekkkkk!!!! takmo turun weeyyyy~...then pancing dgn ayam kucing dia ok huhu.
satu yg senang psl dia...even dia beriya2 nk ikot, tp tak bawak..dia tak mengamuk. dia redha jek n kasi flying kiss!! haha..



berikut adelah gamba dia smalam pagi...behave gilar nk bergamba punye pasal. duduk tegakkk niiiii. haha. asalnye opahnye suh amek gamba ngan imran then masokkan dia skali.
yg gamba atas tuh adelah smalam petang g tesco...sejak dia rancak berjalan nih tak penah bawak dia g shopping complex. so dia sangatttttt bahagiaaaa. jalan 5tapak..benti tgk org la, balloon la, toys la, mcm2 lah....termasoklah menatang yg dia duduk tuh. mase tgk bukan main tp bila nk suh naik...geleng kemain. tapiii yg pink nih dia leh duduk. yg color brown tuh takmo.


sila abaikan gamba ini.
ini adelah sessi aku dan diriku...sambil menajamkan skil memegang henpon haha. ngarut tol pegang henpon tak pass lagik..
haaaaaa...ini lah yg waktu aku g umah dijah itu ari!!! mase nih blm ade pinggan cawan, bekas nasik lagik...sbb bila yg laen2 tuh ade mmg kitorang takde kisahkan gambo dah.
lazaatttt wehh...kari ayam, sayur kobis, ikan masin dijah(sbb b4 nih pon kt umah kg paya lintah pon ade haha), sambal tempoyak. wallaweyyyy!!
sampaikan dijah tanye aku ngan gyah..
'betoi ker kome dh makan tadi nih??' hauahauhauha tetttt!!!
sbbnye aku ngan gyah ckp laa kitorang dh makan kt umah gyah tadik tapi gaya makan mcm tak makan sehari ye!!
oh dijah..kamu mmg bertuah sbb bersuamikan si 'pakwan'(gyah ckp ye hehe)..wan sgt sporting!! insyaAllah kalo aku g kl lagik, aku g umah dijah!! heheheeh..
perut udah kenyangggg..........lalalalalalalaallaalal~

sessi cik ooi ngan imran. satu hari di pagi hari cik ooi pasan sentimental nk amek gamba camnih ngan imran hehehe. mcm laa nk buat poster kan haha..

aku rase gamba nih ade sebulan dah kot haha.
sebenarnye ini adelah minum petang. aku kan jarang dok umah...then satu hari tuh aku dok umah n bibik yg ade kt umah wat bodooo jek waktu petang. buat roti tuk bapak aku jek.
then aku tanye laa..tak buat minum petangkah?? tidak!! haha.
aku pon masok dapor..tgk ade roti, biskot, kismis, telur, cornflakes, milo. huhu...pung pang pung pang...masok oven! huhu tadaaa siap!!! eh sedap ye!! aku tak ingat ape aku letak. then aku try recall balik camne aku buat haha. tapi sayang roti takde mase tuh, dpt 4keping jek so kureng la gebu nyer.
start tuh...hari cuti aku mmg aku tak cuti, ade jek halnyer. yeah next week!! hehe.
dah abiss!!!
banyak rupenye cite aku!
dah..aku nak solat maghrib n balik umah wat lasagna~muahx!!



Wednesday, November 18, 2009

mengajar dan belajar

mulai bulan depan..aku akan buat kelas mengajar di kedai aku.

anyone interested?? hehe.




ini yg terbaik dapat aku lakukan utk letak kat blog.

tgh nk advertise dpn kedai n flyers.

agak2 ade yg nak..do call me okeh!! of maybe dropped comment here. dadaa....

Monday, November 16, 2009

hey guysss!!!!

salam buat semuanya.

hehe hari ni adelah hari gembira utk aku..insyaAllah esok2 juga hari2 gembira utk aku.

sape yg ade fb aku tuh..tau la aku ade g program 2hari kan. eh serius lah tak reti nk cerita mcmane. mmg terlebih berbaloiiiiiiiiiiii.......walaupon b4 prog tuh it still ade suare2 kecik dlm hati yg meragui kan.

mane yg tau...before prog 2hari tuh, aku dh g prog sehari dia few months b4. dan kalo kome rajen tgk tv n bace metro...mesti korang tau yg org dok cite Rahsia Tarikh Lahir tuh kan..yg CEO dia name Dr. Azizan Osman tu kan. ehe..
haaaa yesss!!! itu lah dia prog yg aku dh penah pegi dan semalam n kelmarin adelah susulan prog itu. ini bukan tilik naseb ye! betol lah kan...kadang2 suare kecik dlm diri kita nih jahat sket, suke sebut yg negative dulu sebelum cuba atau lihat atau dengar. org2 tua ckp...tak kenal maka tak chenta! mase 1st prog dulu..tak berape memberi kesan pada aku. setakat tau nombor jek la kire. but now...banyaaakkkkk sgtttttttt yg aku dh tau. dan nk dijadikan cite..aku tau ape bende yg sesuai utk diri aku. okeh..iklan jap..aku cite pasal last week punye hal eh..

7Nov lepas aku ade mengajar kelas make up kat ipoh. asalnye member aku laa tanye kalo aku leh ngajar sbb tmpt kakak dia keje nk buat bengkel tp takde pengajar. aku dok pk2...ape salahnye aku try kan, at least dpt la jugak duit poket...n cari pengalaman. seblom nih aku jek yg dok g sane sini blajar make up bagai. anddd....jengggg...oh ye, lupe lak...seblom g tuh aku dah ajak si gyah, mar...join skali(sebenarnye aku amat nervous ye...aku memerlukan org2 untuk menyokong) but then deme tak dpt...huhu agak frust di situ tapi sebenarnye its good for me bcoz aku akan berdiri di kaki sendiri(mcm la aku diri kat kaki org laen selama ni haha).
okeh...pendek cite, it was a great experience!! walaupon sekadar student lebey kurang 20org tapi bestt!! memule mmg gugup ye...gile ahh nervous!! tapi bile tangan aku start jek touch muke yg aku demo tuh...slowly the nervous fade away..chewahh. eh mmg bestt!! aku rase mcm nk buat bende tuh dgn serius sbb sgt enjoy! i really love the moment...heppy btol bile org tanye2 nk blaja sumer. dan semestinyerr...aku kene laa menambah2 lagik ilmu di dada, di kepala, dan di tangan kan. ehe.

okeh balik pade cite course yg aku ckp tadik..dan!! sebenarnye potensi aku lebey kepada pendidikan. sbb aku dh refer kes aku nih pade Dr and dia suggest aku concentrate on mengajar. aku boley on bisnes...tapi aku jadikan mengajar sebagai main business. so aku dpt income dr both of the business lah. hmm menarik!!

mungkin..pasnih aku nk tukar phone number, sbb kalo org cina deme kate tada ong! haha. diz number is not good for me...sbb it always give me pressure. sayang nak tukar..sbb aku suke num tuh tapi ape boley buat. nak pakai sampai 2 num mmg bukan minat aku...nanti runsing!! hp satu pon slalu buat tatau...kalo 2 taktau lah aku.

to my gerlfrens~...jom la weh lepak2 minum kopi sambil bersembang. mmg rugi sgt bile kita tak tahu ape kelebihan diri. jgn la risau...aku bukan suh kome masok kelab ape2 okeh haha. cume kalo tanye aku personally..aku mmg akan suruh kome join program2 Dr Azizan. tak sia2 aku rebut peluang yg rm30 yg mule2 dulu.

wut i feel now???

I FEEEEEL GOOOOOOOD!!!!!!!!!!!!!

:: eh lupe plak...tak jadi cameron. its penang!! yess penang!! haha.

Friday, November 13, 2009

kap wau sin wau ta

sama dengan

KUSUT

lagi

and

again


ohh tibe2 bile dh masok opis(keje la kire)...rase mcm byk gile keje!!
esok n lusa ada course kt ipoh...2hari penuhh ye.

dah 2minggu keje non-stop. kamis last week pegi lepak2 kt manjung + karaoke skali tapi mlm tuh g ipoh lak beli tiket. sampai umah dh kol 1pg. esoknye pas keje..siap2 g ipoh gak, nk anto mak n puden naik bas g jb..smpai umah kol 1pg gak. ari sabtu..ade klas ngajor make up kt ipoh, ptg sampai kedai ade cstmr(on the way ke kedai tu, singgah beli tiket leen kt bandar U smpt lelap dlm kete ye)...mlm tuh sampai umah siap2, g anta leen naik bas pulak. sampai umah kol 12mlm.
ahad keje dlm keadaan gelong. isnin pepagi anto kak ipar keje then sampai umah main2 ngan budak then bfast n keje. ptg rush g bt gjh kunun nk beli tiket..tp kaunter tutup. kol 5pg selasa amek mak n puden naik bas turun bota. kol 8pg puden anta g ktm station amek train ke kl ade course...abes course g umah gyah, g makan umah dijah, dijah n hubby, gyah skali baik ati anta aku ke bangi(thousands thanx lah kt korang!! dijah...the dinner was so superb!!). kol 12 lebey kuar ngan ayeh lepak sampai kol 3.30pg. rabu bantai tido sampai kol 11. mata rasa letih betol.
(oh ye...on the way ke kl, mase dlm train..dlm sms, my fren's husband baru pulang ke rahmatullah. innalillah...al-fatihah)
abg ajid anta ke kl sentral skali ngan kids skali, ikhwan n izzati. train kol 6..takpe lah dok situ dr kol 4lebey pon. lepak food court.

naik train kol 6 lbey sket. org biasenye kalo tmpt terang mmg takleh tido ye..aku takde dah nk pk sumer tuh. terang pon blasahhhh jaaa. tido dlm train. dlm kol 8 terjaga. tak tido dh coz dh sampai slim river...takut terlepas.
sampai bt gjh aroung 8.50pm...puden lom sampai, g surau jap..sementara ngah musafir...jamak ape patut. puden sampai...xde de aku nk makan kt luar, mmg serius penat. dinner kt umah jek. kamis... ngan kak ct, g sungkai..ziarah member yg aku ckp tuh. sedih...muda2 lg husband dh meninggal. anak baru umo 7bln.
sampai umah kol 6ptg..huuu.

ngah pk esok n lusa ade course gak kt ipoh. td ade kawan call...ajak pegi ade talk kt ipoh. bunyi mcm menarik tapi tgh pk kepala yg letih, course yg mcm menarik, dan NURKASIH!!! hauzhauhuahau....motiffff entry neh sebenarnye!!!!!!!!!!!!!!!!!!

and now..im thinking n imagining of Cameron Highland~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Friday, November 6, 2009

kusut

eh tau tak bile ko mcm mood ngade2 nk bukak blog2 kesukaan tetibe 'u are not invited bla bla bla..'~oh sgt berkerut dahi dan SHIT lah! tak pasal2 aku emo. sedangkan org tu pon tatau aku suke bace blog dia. dan..aku tak penah kacau2 ok...setakat mengagumi penulisan dan ape2 lah kt blog dia. apsal pulak tetibe nak private!! ishhh tak suke lah!!

amat emo aku. ya..bukan psl blogger tu sebenarnye. sebenarnye pasal life yg agak kusut skang neh. byk betol bende yg sebenarnye ade dlm pale otak aku tp aku tak jalankan benda2 tuh so dia dok senyap jek kt situ..bile mcm terjage dr mimpi, baru sedar yg there's a LOT of things yg perlu aku buat dan pikir. ohh serius tlg lah jgn stress wahai cik ooi.

tanak ah stress...nyakitkan otak jek nanti.

Tuesday, November 3, 2009

BISNES TANPA MODAL






hoh..gile best tajuk entry kali nih!!! amat besttt yeee.


last week aku g talk satu brand nih..deme offer bisnes francais tanpa modal. mmg tanpa modal. pasal ecosway. sape yg penah dgr...marilah meramaikan umat utk join program nih. bebtol menarik!! sape2 yg mmg target nk buat bisnes..aku rase bende nih is a good start. dah namenye tanpa modal kan...so byk la sket keje nye. ade kursus..ade training..interview..syarat2. oppss lupa...WANITA sahaja!!! hehe...lagi best weh.



aku pegi talk tuh dgn gyah...gyah turun dr kl, dgr skali. naik train. hehe cam klaka jek sbb aku 1st time pegi station bt gajah nih.


okeh sambung cite pasal ecosway. ecosway nih skang buat mcm watson...dah tak mcm stokis yg dulu tuh. so customer boley pilih sendiri brg yg dorang nak atas rak sendiri...pakai bakul. mmg best!! aku dh tgk kedai nyer...brg2 pon not bad, bykkk sgt. air minum pon ade. huhu mcm jakun ye sbb aku tak penah tau sgt brg2 cosway neh...yg aku tau brg2 cosmetic dia jek.



aku mmg harap kawan2 aku dpt join jugak...ini peluang yg amat baguss.



actually byk jek psl bende nih nk cite tapi mcm sikit jek aku type neh haha. serius banyakkkk.


hm..aku kene focuss!!!!!!!!!!!!(tiba2 saiko kan!)
journey to the west....heheheheh
eh silap...
journey to excellent~~ngehekk..

setibanye aku ngambik gyah

hehehe

kt pizza having lunch

sempat lagi g kedai member wat demo 'chantek' ye.

lihatlah beza...muka kanan dia udah di'demo'.

sape nk chantek angkat tangan!!

serius sipi2 jek train nk sampai...mata gyah dok nengok train ye haha

ape2 pon really had a good time mase tuh.

moge2 pintu2 rezeki akan luas terbukaaa pasni.

Saturday, October 31, 2009

mari kita chantekkan diri.

saye perkenalkan...inilah lina!!! hoyeahh!! anak buah ke-3..anak sulung kepada abg no 2. wahh mcm laaorg2 yg bace blog aku ni tak knal ngan family aku kan.
inilah rupe dia tido 2hari lepas. haha...saje nk snap gamba sbb ala2 ade tema lagu siti...'menuju ke destinasi woo...'!! ada lagi gamba2 dia tido yg mmg klaka tp nanti lah letak...mls nk upload.
eh...tak..bukan...ini bukan topic chantek kita hari ini ye.

tadaa!!

ini muke aku sebelom...hmm sebelum ape ye?? seblom buat treatment..





dan ini pulak..yg di bawah...gamba selepas!!

haa...kome belek laa bebenor nk tgk beza nye mcmane huhu. tp mmg bezaa...aku rase chantekkk sgt dr semalam. hehe..


selesai??

ok..let proceed.

product ni dh lama...cuma yg ada ni sudah di'upgrade'kan...so lebih mesra pengguna dan mudah diangkut ke sana ke sini. b4 nih aku cuma di'demo'kan aje...but smalam aku guna the whole face so sbb tu kene wat gamba camni...kalau tak biasanye org buat demo sebelah2 muka...lg senang nampak beza.

berminat?? hehe...marilah dtg kedai i...hehe. so lepas nih, insyaAllah akan ada servis baru kat kedai aku. harga dalam lingkungan rm58-rm98. mungkin ada 1st trial session but still dlm perbincangan. hehe..benda ni tak la baru sgt...tapi baru jugak lah utk sesetengah org dan tmpt. brand product neh aku tau dr thn 2002 tp mase tu student so tak mampu lah kan. skang ni tetibe aku dgr balik...bagus lah. mmg product dia bagus cuma expensive sket la.

thats why lah aku cume concentrate kt satu bende nih jek.

oh ye...namenye adelah galvanic!

kebaikan : firm kan kulit kita. remove eyebag. reduce wrinkles. move out dirt2 yg ada di celah2 liang2 kulit muka(thats why muka nmpk lg cerah..sbb dirt yg tersorok dpt dikeluarkan).

penggunaan : seelok2nya...seminggu sekali. tapi kalau takda apa2 masalah sgt..buat 2minggu sekali pon okay.

nk dapat kat mane : aku(NURUL SALON) dan gyah!! hahaha...actually gyah yg intriduce aku product ni arituh. so gerls...set time kt kl, ajak gyah buat demo ye!

:: cam pelik jek aku dok cite pasal chantek2 ye hehe.

Tuesday, October 27, 2009

sesuatu yg tak boleh nk paham

ada cerita ni. aku nk cite dh lama tp dok pk cane cara nk disampaikan. okeh la eh.

ini kisah benar..pasal aku dan seseorang.

aku : eh..ko taknak ke tukar susu anak ko? try la brand lain..mane tau kot ade lg sesuai.
dia : nk tkr brand ape eh? ade jugak pk mcm tuh..
aku : ape2 brand pon takpe..tp ikot kemampuan la, kalo Enfa tuh hmm try jek la dulu brand laen..yg penting base susu lembu. bukan ape..soya ni kot angin, tau je la bebudak.
dia : tuh la..nk try laa nanti ape2 yg laen. kalo soya nanti angin ye?
aku : tu la..kot la. sebelum kena, kita prevent la kan.
org ketiga : bukan pe...takut2 kalo angin then kene angin pasang jek budak2 laki ni.
aku : betul2...uishh bahaye tu.
dia : kalo angin pasang..selain urut, mcmane dorang buat ngan budak tu eh?
org ketiga : kalo ikot doctor...operate la..(aku yg errrr mase tu...sian kalo kecik2 lagi kene camtuh)
dia : operate? mak aih. kalo operate...mesti laa mak dia pon kena duduk wad sekali kan...eiiiii taknak la.
aku : (kerut dahi sambil pk...apekah??? oh duniaaa!!!!)

dan aku hanya mampu terdiam ketika itu..tiada tindakbalas yg mampu aku buat walaupon 'tindakbalas plastik' sbb amat tergezuttt.

aku sedang cuba men'tune'kan diri aku utk bersama seiring kepala dan jiwa dgn 'dia' tapi makin lama makin rasa ketidakrasionalan yg terjadi.
adekah aku yg poyo?
adekah dia yg blur?
adekah aku yg saje cari pasal? tidak.
adekah dia tak sedar ape yg patut dia rasa? entah.

oh ya...kepada sesiapa yg mengenali dia...harap disimpan saja dalam hati. hohoo.
cerita di atas adelah point2 penting jek..panjang benor kalo masukkan semua cite.

ape2 pon..yg tersirat di hati aku adelah.....
APEKAHHHH?????!!!!!!!!!!!

Monday, October 26, 2009

10 Drugstore Shampoos YOU Should't Buy (Even if they're on SALE)

by The chicks at TotalBeauty.com, on Mon Oct 19, 2009 3:17pm PDT

If there's one hair care secret I'd like everyone to know it's this: you don't have to spend a lot of money on shampoo to have healthy hair. True, there are great salon and high-end shampoos out there that are more than worth their price. But, for most of us, we can get along just fine using a quality drugstore shampoo.


Please note however that I said a quality drugstore shampoo. Because plenty of them just aren't good enough for your hair. Take, for example, the shampoos below. TotalBeauty.com readers tried them and found they left their hair dirty, dry or greasy -- ugh! Peruse the products below, and toss any coupons you may have for them, they're totally not worth it.

No. 10: Pantene Pro-V Nature Fusion Smooth Vitality Shampoo, $8.33
TotalBeauty.com average reader rating: 5.8 (out of 10)
Why: Most readers weren't impressed by this. "I don't think this shampoo and conditioner did anything out of the ordinary for my hair," one reader says. Another reader says it gave her "the weirdest breakouts on my upper arms."

No. 9: Suave Professionals Radiant Brunette Shampoo, $3.48
TotalBeauty.com average reader rating: 5.8
Why: Most readers did not find that this enhanced their hair color. Instead it "left my hair rather tangled" and one reader says it actually "stripped away the color!" Others complain that this left them with "straw-like [and] dull" hair. One reader says, "I had colored my hair [and] it went a little too dark. I went to a salon … this is what they used to strip my hair of the color. LOL!"

No. 8: Sunsilk Anti-Caida (Anti-Fall) Shampoo, $4.59
TotalBeauty.com average reader rating: 5.6
Why: The verdict: "This stuff dried my hair out and made my color run." Other readers agree, saying even though "I love the Sunsilk brand … this dried my hair out." The final word: "BAD."

No. 7: TIGI Bed Head Self Absorbed Shampoo, $10.50
TotalBeauty.com average reader rating: 5.5
Why: Readers feel a bit "blah" about this shampoo. "[Hair] wasn't stripped, but it wasn't very soft or shiny," readers say. While most readers had a so-so experience, one reader says, "my hair [was] so dry and tangle-y that my fingers got stuck in it when I tried to rinse the shampoo out." One reader laments, "Now I have 1 liter of this sitting around. It wasn't completely terrible but I don't use it."

No. 6: John Frieda Radiant Red Color Captivating Shampoo, $5.49
TotalBeauty.com average reader rating: 5.5
Why: This was a double-whammy disappointment, readers say. One complaint: "[It] made my soft, silky hair rough and tangled … unmanageable." But the biggest problem: "it did not seem to preserve my color at all," readers say. One reader was so sad that "all it did was stain my fingernails and towels red."

No. 5: TIGI Bed Head Moisture Maniac Shampoo, $10.50
TotalBeauty.com average reader rating: 5.4
Why: While readers do concede that this "smells good," they still can't endorse it. Why?
"After using it my hair is rough and hard to brush," one reader says. Readers generally agree that this shampoo is "not nearly as moisturizing as its name leads you to believe."

No. 4: Burt's Bees Rosemary Mint Shampoo Bar, $5.99
TotalBeauty.com average reader rating: 5.1
Why: While this may work for short hair, readers with long hair say, "You'll do what I did and give up in the shower the first time."
One reader says, "it was pretty difficult to get enough lather to completely get my hair clean, and I ended up in the shower for way longer than I wanted to be."
The ultimate un-endorsement:
"It made my hair look and feel like pubic hair(err haha gile ah)," one reader says. "Nuff said."

No. 3: TreSemme ColorThrive Brunette Shampoo, $3.99
TotalBeauty.com average reader rating: 5
Why: Our readers' major complaint with this was its lack of cleaning power. "I have fine, oily hair and must shampoo daily. With this product, I find myself wanting to wash my hair twice a day," one reader says.
Another agrees, saying "my hair doesn't feel as clean after I rinse." Other annoyances: "the smell isn't that great" and "three times after I had used it, my scalp was all itchy," one reader says, adding "I'm not [usually] allergic to any shampoo."

No. 2: TreSemme Vitamin B12 & Gelatin Anti-Breakage Shampoo, $6.99
TotalBeauty.com average reader rating: 4.9
Why: This left readers perplexed: "You'd think that a product that's supposed to inhibit breakage would help moisturize hair, but this really didn't at all," one says. She adds, "This ? actually seemed to dry my hair out even more." Other readers didn't like that "it left my hair feeling waxy (from the gelatin in it) and dry."

No. 1: Samy Smooth Shampoo, $5.99
TotalBeauty.com average reader rating: 4.3
Why: Smooth? Not so much, readers say. Instead, "it completely left my hair feeling heavy and dry," one reader says. Another adds, "It doesn't smooth, and it leaves hair funky feeling and dry." Fine, oily haired readers didn't like it either. "Made my fine hair greasy," and "made my hair limp and unmanageable, and it always felt dirty," readers say.


actually niat di hati nk cite pasal laen tapi bukak yahoo page tadi ade kuar article neh. and it is so great info to share. so girls....berhati2 membeli shampoo okeh!!

Monday, October 19, 2009

bangang lah FB

dah bape hari dah aku takleh post ape2 kt fb

sgt bengang dah harini. memule ingat sbb intenet slow. but kalo dah 3hari camtuh gak mmg akan menggelegakkan hati la kan.

comment org boley...tp bila nk post ape2...ERROR!!!!!!!!!!!!!!

so adekah aku hanye akan ber'blog' saje pasni?

Friday, October 16, 2009

Lina jadi kakak dah.

ini adelah wajah seorang kakak okeh haha. mase ni kat spital ngah tunggu pintu bukak utk waktu melawat huhu...so duduk ar dulu kat kids corner tuh. nk membace mmg tak ah kan. pehtu takde pulak tmpt mainan2 ke ape. so dudukkan atas rak buku main2 ngan mural tuh.

tapi cun lah gmbr nih sbb blakangnye ade color2 kan. hehehe.

malam tadi lina tido ngan aku n ucu dia. sbb?? dia mcm tak sihat mlm tadi. nmpk mcm ok tp waktu dia baru tido seblom naik atas aku ade tepuk2 perut dia..mcm kembong tp aku takde la ckp sbb dia ngah tido.

then bila naik..tak lame pastu nangis. lame gk ar. aku biar je dulu. then siap je aku bentang tilam dpn tv sumer..aku solat isyak, elok jek kasi salam...dgr lg dia nangis. aku naik atas nk tengok. sbbnye risau la kang kot baby plak meragam same kan. tgk dia mcm tak selesa atas katil..dok golek sana sini nangis2. mak aku pon ade dlm bilik abg midi. then aku amek dia bwk keluar kt hall nk amek angin. then pas kat opahnye pulak. then pas kt aku balik.
then dia bukak mate n tgk aku. aku pon buat2 laa sembang ngan dia. dia tunjuk pintu. abg midi kate itu maknenye ajak turun huhu. aku pon bawak laa dia turun. naseb bek tilam dh siap. aku letak dia atas tilam...then senyap, agaknye letih sbb nanges kan. dia mcm dh lelap..aku ngan mak try urut sket perut dia. tak lame tuh nanges lagik...aku angkat, jenjalan depan blakang. opahnye buat susu panas sket.
si lina pon udah letih sgt dah nengess jek kan.
baring..minum susu...lelapp. tapi pusing 180darjah la kan nk dpt posisi dia. sapu minyak sumer. sambil2 tepuk tuh aku urut sesikit perut nye. then..kentut! huhuuu legaaa aku. at least keluar la sikit anginnye. kesian weh budak kecik bila perut masok angin. kita yg tua ni pon meleleh2 air mata kalo perot angin.

alhamdulillah lena...dlm kol 2.30pg kot. pukul 5.30pg jek bangun kejap buat susu ngan salin lampin.

haha cam klaka jek jage dia mlm tadi.

oh ye...dia tido sampai kol 9.30pg ok!!

oh lagik! lina dh biase bile kita sebut adik kat dia...dia pon pegi kat baby. baby kali nih akan sgt berhemah duduk dlm katil baby sbb risau kakaknye akan kacau ye! huhu.

name dh dpt..Ahmad Imran Wafi.

ini dia...tadaaa!!


waktu ni dia takmo letak..nk memerap.
and as usual...cik ooi kan suke snap gmbr bebudak di ribaan.


lina di satu ketika sedang tido haha. aku ngan poden la punye keje neh. dia tido tonggeng...ape lagik, snap lah gmbr. tak ingat laa nih pagi or malam. huhu linaa linaaa....





Sunday, October 11, 2009

PapaDOM gebaBOOMMMMM!!



sebenarnye dari hari jumaat dah nk post entry ni. hari kamis tgh mlm tuh dh terbayang2 nk type ape kt blog psl movie neh. tp disebabkan Jumaat sgt bz kt kedai..nk ngadap laptop pon tak sempat..sabtu pon byk hal kt umah, lmbt g kedai..so harini baru boley. hehehe..


okeh. YA SAYA.....saya sudah menonton filem PAPADOM directed by Afdlin Shauki.



aku sgt nekad hari kamis tuh sbb kalo aku tak tgk arituh..mesti aku akan missed this movie! lagipon movie ni dh dpt award...so nk tgk jugak how good lah kan. hehe. ya..aku tidak meminati mane2 pengarah tertentu. main blasah jek tgk movie ape pon. tp aku sgt suke tgk movie tempatan sbb sape lagi nk tgk cite kita kalo bukan kita..org Malaysia. ehe.

(walaupon ade movie yg menyesal tgk..tak kire la tmptan or luar).



back to the topic.



this movie punye beginning mmg best. belom ape2 org satu panggung dh ketawa yg terkejut. sbb it was an unexpected scene. aku taknak cerita pjg2 sbb aku nk org laen pon pegi tgk cite nih. aku nk Afdlin untung besar utk filem nih dan akan kasi dia modal lg besar utk dia buat filem yg lebih baik lepas nih.



aku tak kata this is a perfect movie.

it almost perfect. still got here and there kan..biasalah, bkn senang nk buat benda yg perfect. tapi Afdlin berjaya menyentuh byk perasaan dgn movie dia kali nih. ini first time dia bukan filem yg mcm nih(seingat aku la)...filem kekeluargaan. dan filem ini jugak membuktikan yg bukan mat saleh jek boley buat cite 'reality + ngarut + fun' mcm nih.



cerita mengenai kasih bapa kpd anak. perasaan 'remaja' seorang anak. ketelusan dan ketulusan sahabat. penyesalan atas kesilapan lama. pendek kata..betapa indah dan kuatnya erti dan makna KASIH SAYANG lantas mengenepikan perkara2 yg selalu kita anggap mustahil.



mungkin juga filem nih lain sedikit sbb Afdlin sendiri ada sebut dlm blog dia yang apa yg dipaparkan dalam Papadom adalah isu dirinya sendiri. itu yg kita selalu sebut keikhlasan berkarya. mudah2an keikhlasan ini berkekalan utk karya2 seterusnya.



aku boley nampak...seolah2 gabungan Afdlin, arwah Yasmin dan Khabir Bhatia.
aku rasa..mgkn Afdlin kena lebih peka lepas nih. mgkn ada yg tak kisah..tp bg aku, aku kisah hehe. contohnya Miasara dan watak2 lain sebagai student UiTM. pakaian dorang je dh menunjukkan yg dorang bukan student UiTM. UiTM semua org tau kena pakai baju lengan panjang. kalau IPT laen mungkin tak nampak janggal...tapi bila dah terang lagi bersuluh UiTM, so spoil sket la.

memanglah ini cuma movie..mana ada pak guard nk saman dorang kan hehe, tapi it still. eh ntah la. aku pon tatau nk kata cemane...tapi itu pendapat aku la. benda2 kecik mcm tuh bg aku penting jugak utk mencantikkan lagi sesebuah filem.



okay guys. pendek kata..panjang cerita...henye!! opsss (sape phm mesti gelak besar hahahah).


okeyh..so, jom lah pegi tgk Papadom. kalo takde geng...ajak jek aku, aku boley jek tgk2 banyak kalo heheheh.



:: sokong dan belilah barang buatan Malaysia.

go Afiat!!(tiba2 kan haha)

Saturday, October 10, 2009

Petir dan Pelangi

tadi aku lmbt pegi kedai sbb ade sessi memasak kat umah..adik sedara yg kat UTP bersame rombongan rempitnye dtg nk beraye. dan ya...makan tengahari. so kalo bahase BUKAN bulan Syawal adelah 'makan tengahari' hehe...oleh kerana itu, memasak lah kami di rumah. buat pulut kuning + rendang ayam dan nasi ayam! hoho senang jek. takyah pk2 byk nk msk lauk ape.

oleh itu..sambil tuh aku tertengok rancangan kt astro oasis, yg ade dato' fadzilah kamsah tuh. ade ayat dia.
sesuatu musibah itu didatangkan dgn sebab2 yg tersendiri..dan pastinya, bila dtg musibah pasti dtgnya kesenangan.
dan buat aku teringat dgn quote yg amat aku suke seblom neh.
Kadang-kadang disembunyikan matahari..
didatangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,kemana hilangnya sinar..
Rupa-rupanya.. kita nak dihadiahkan pelangi.

same jek sbenarnye maksud dia.
tapi mmg betol kan. bila kita didatangkan musibah..kita rase mcm dh ujung dunia dah, jalan mati! tapi bile jalan kita dh terbuka...kita selalunya akan lupa dgn pengajaran musibah yg dh kita dpt. itulah manusia..lupa.
aku taktau kalau ade yg tak setuju.
tapi walau mcmane aku tipu dan cuba sorokkan..itulah kebenarannya. sifat manusia..aku..yg mudah betul lupa. dan sebagai insan juga..kita kena selalu ingat2kan diri kita supaya tak mudah hanyut.
kalaulah kita sempurna.

bukan mudah utk menjadi insan cemerlang dan terbilang.
itulah ayat2 yg selalu kita dengar di majlis2 ilmu dan juga pesan2 guru2 kita di bangku sekolah dulu. ya..bukan mudah.

ala...jd biasa2 sudaa.
itu juga ayat yg sering kita sebutkan. kononnya low profile.
tapi betul ke itu yg sebenarnya rasa hati kita?
tanyalah diri sendiri.

ish..kalau aku jadi mcm dia...
hm juga kata2 hati yg boleh dikatakan semua org pernah rasakan.
tapi itu lah dia..org2 yg kita nampak nunn di atas sana dan juga org yg nampak mudah betul hidupnya, kita pun tak tahu ape yg dilaluinya utk capai ke situ.

eleh..dia tu..mcm aku tak tahu..bukan elok sgt
hebatkah kita untuk tahu yg semua org 'tak betul'?
itu juga masalah hati..yg sering cuba merosakkan fikiran dgn perkara2 tidak elok.
ape lah salahnya kalau kita belajar dan contohi kebaikan yg ada pd diri seseorang tu.

hati. jiwa.
mcm sama tapi lain.
aku sentiasa cuba mendidik hati..didik hati untuk menilai perkara2 kebaikan.
mmg betul kita kena jadi diri sendiri. tapi kalau kita sedar kekurangan diri yg ada, nak dibiarkan saja ke? tak. semua org akan jawab tak.
tapi..tak juga kita perbaiki diri.

ape yg terbentang dlm kehidupan seharian terlalu rumit.
tak boley kita katakan mudah. tak juga payah.
sbb kita tahu..apa saja yg ada ini, Allah sentiasa ada utk kita.
cuma..janganlah kita terlalu lenang terbaring sbb tahu Allah ada utk kita. apa sahaja perlu ada usaha.

apa2 pun.
setiap hari kita kena belajar.
insyaAllah kita semua akan bertemu bahagia dan jaya.

Tuesday, October 6, 2009

membina masjid

alhamdulillah..dapat jugak g kedai balik. dah 2hari tak keje coz byk sgt hal.


sebelom ape2...aku ucapkan tahniah kpd khasimah dan suami, halim for their little princess!! hehe...mesti cute! smalam aku sgt bz. pagi2 tuh fatin msg aku bagitau shimah dh bersalin..alhamdulillah, niat hati nk call tetapiiii acc kene bar. adoyaiii...maxis neh. tak pulak anto msg kate kene bayor...slalunye ade msg. pulak tuh kak ipar aku bleeding pagi tuh so mak, puden, abg midi, kak ika takde...and bibik sibuk cuci darah kat katil yg kak ika baring tuh. aku main ngan lina jek la.


pape pon baik aku breakfast...dh selesai breakfast, adik kak ika dtg...then decide g spital sesame. phone takleh call out...hadoii, pegi sitiawan dulu bayar bil. bawak lina skali sbb ingatkan sekejap jek. sampai je spital..dorang kt luar operation room. huuu?? bijak bestari kami tak call awal2. pegi sane...dgn bawak budak kecik neh. ya...kak ika kene operate sbb baby dah lemas. pelik kan..baby prematured tapi dh lemas. hm..kuasa Allah.

ape2 pon..moge2 baby takde ape2 masalah...same2 kite doakan ok.



JAJA'S DAY

ini tajuk utama sebenarnye..hehe.


alhamdulillah...a fren of me, jaja @ noor shafeeza selamat bergelar isteri pada hari sabtu lepas 3oct2009. and the best thing is..aku bebenor jadi wakil kali neh! dak pompuan aku sorang jek k. yg laen sumer ade hal yg tak dpt dielakkan. so here i am!! haha. and aku make up jaja jugak...walopon ade cite klaka di sebalik kisah nak make up tuh haha.


pape pon...really happy to be with her on her day! dah laa ntah bape tahunnnn ntah tak jumpe...jumpe2 jek tukang make up kan haha. best!! and jaja pon tak byk karenah..jugak membantu kerja2 menatarias. and..tadaaaaaaa..............







sesampai di masjid...heyy pengantin berseri2!


hurm...inilah perasaan yg tak dpt dirasai oleh org laen selain tuan badan. ehe.

wajah seorang isteri.




inilah askar2 yg dtg...setelah 2jam aku tunggu ye!!

p/s : laen2 gmbr..sile ke facebook ok. seharian dah aku dok upload gmbr jek neh hadoyaii.

Monday, September 28, 2009

MERAIKAN SYAWAL dan RUHINAH'S DAY



assalamualaikum.

best rasenye arinih dpt post entry kt blog. aku tgk kwn2 semua stil in raye mood n mgkn bz kt opis mengejor keje. oret takda hal punye.


si comel Anis...ishh gerammm


di kesempatan ini aku nk ucapkan salam aidilfitri kepada semua umat Islam yg berada di atas bumi Allah ni. mohon maaf kalo2 ade aku terbuat salah dan silap tanpa aku sedar atau sedar. moge syawal ini menambah rase kesyukuran kita atas segala rahmat yg kita dapat.




ini adelah gambar tgk cite GENG:UPIN IPIN.

si fiqri siap buat tembok sbb takut okeh..so cute lahh.


raye kali ni best...byk bende yg sgt bestttttt. raye 1st berjalan non-stop sampai ptg. biasenye 1-2 rumah wajib..then dok umah jekk. tp kali nih konvoi 5kete skaligus haha gile best!! gamba ketika konvoi tiada sbb malas bwk kamera. melenggang kangkung jek maosk umah org.

boley masok contest gamba neh!!






ready nak g berayeee!!!


raye kedua...sessi barbeque!! ari raye 1st punye mlm..org laki meeting, decide buat bbq. so aku dilantik jd tukang kutip duet. walaupon temanye adelah 'derma kilat'...tapi sebenarnye ade unsur paksaan di situ sbb aku yg kutip haha. okeh la kan...berkat paksaan aku, berjaye lah ber'bbq' tanpa ade rase jimat2. so semua puas makan..lamb ngan beef pon byk. raye b4 neh amek ayammmmmm byk sbb budget haha. mane tak bajet weh...yg makan bukan berbelas2 org, berpuluh2 org! family jek raye baru nih aku kire ade 31org. itu pon ade yg takde. campor ngan tetamu lagik. huhuu dh mcm org meniage dah. but stil okeh...bile ade aktiviti mcm nih, isnya merapatkan lagik silaturrahin sesame sepupu dan sedare mare.

oh ye...tak snap gmbr jugak sbb ade org laen yg snap dan jugak aku bz start dr idupkan bara sampai membakor. huhu sekeping pon takde gambo neh haha.




lagik..raye ketiga!! hehe...juga aku punye plan! swimming timeee!!!!!!!!!!! hehehe. setelah bertahun2...aku berjaye jugak mengajak cousin2 pegi mandi laut!!! huuuu bestttt. peserta kali nih kurang sket...sbbnye golongan mak2 n pak2 neh maleh nk join...so ade la 21org JEK!! jek ke? hehe...ramai ar tuh kan.before neh kalo pegi mandi laut...plg ramai pon kalo aku g ngan adik beradik. plg sikit penah pegi 3org..hgile sedih haha.

dan selepas percubaan ini...mgkn lepas neh akan menjadi aktiviti tetap tahunan huuuu bestt.


ohh...aku dh lembap berenang. baru kejap dh penat. hm rase mcm nk pegi bebile nanti lagik..menajamkan skil. (eh jap...mar, gyah...bile lagik nk swimming neh? hehe).


raye ke4!! hehe yg neh jadik gossip plg hotttt raye neh dlm family. kami (aku, ayeh, mak, makpah, paeh, hapis, ayong, ayed) pegi beraye umah gelpren abg aku si ayeh hehehe. gile klaka cite abg aku neh tp maleh nk type. tp pape pon..ayeh dh lega sbb berjaye jugak bertemu muke dan mata dgn bakal2 mak pak mentua dia.


kunun2 niat nk jumpe jek tanpa ade cerite2 serius...tetibe 2hari lepas mak aku ckp, si ayeh ni tunang jek la thn neh. huuuuuuuuuuu???????? ape kes?? aku no comment aaaa. haha.

raye ke5...ari kamis. lepakkkk!!!!!! hari berehat. lagipon ari jumaat tuh ade make up so kamis melepak aje lah.




JUMAAT :: RUHINAH'S DAY


sebelum g make up ruhinah...aku g umah shimah, kebetulan besday si aqish. so ade la makan2 sket...dpt la aku jd tukang ikat reben atas kepale dia neh huhu. hadoyaii...org udah umo 4thn dah dia!

kawan2...ini lah rupe shimah dh udah sarat bebenor rope nye!!

alhamdulillah...kawan aku yg sorang neh udah bergelar isteri org selepas maghrib jumaat arituh. aku berjaye lah menjayakan hari bahagia ruhinah bersama suami. hehe klaka kisah deme neh tp alhamdulillah...itu lah berkat untuk anak2 yg taat.


sebahagian gmbr ruhinah on her day.