Sunday, October 11, 2009

PapaDOM gebaBOOMMMMM!!



sebenarnye dari hari jumaat dah nk post entry ni. hari kamis tgh mlm tuh dh terbayang2 nk type ape kt blog psl movie neh. tp disebabkan Jumaat sgt bz kt kedai..nk ngadap laptop pon tak sempat..sabtu pon byk hal kt umah, lmbt g kedai..so harini baru boley. hehehe..


okeh. YA SAYA.....saya sudah menonton filem PAPADOM directed by Afdlin Shauki.



aku sgt nekad hari kamis tuh sbb kalo aku tak tgk arituh..mesti aku akan missed this movie! lagipon movie ni dh dpt award...so nk tgk jugak how good lah kan. hehe. ya..aku tidak meminati mane2 pengarah tertentu. main blasah jek tgk movie ape pon. tp aku sgt suke tgk movie tempatan sbb sape lagi nk tgk cite kita kalo bukan kita..org Malaysia. ehe.

(walaupon ade movie yg menyesal tgk..tak kire la tmptan or luar).



back to the topic.



this movie punye beginning mmg best. belom ape2 org satu panggung dh ketawa yg terkejut. sbb it was an unexpected scene. aku taknak cerita pjg2 sbb aku nk org laen pon pegi tgk cite nih. aku nk Afdlin untung besar utk filem nih dan akan kasi dia modal lg besar utk dia buat filem yg lebih baik lepas nih.



aku tak kata this is a perfect movie.

it almost perfect. still got here and there kan..biasalah, bkn senang nk buat benda yg perfect. tapi Afdlin berjaya menyentuh byk perasaan dgn movie dia kali nih. ini first time dia bukan filem yg mcm nih(seingat aku la)...filem kekeluargaan. dan filem ini jugak membuktikan yg bukan mat saleh jek boley buat cite 'reality + ngarut + fun' mcm nih.



cerita mengenai kasih bapa kpd anak. perasaan 'remaja' seorang anak. ketelusan dan ketulusan sahabat. penyesalan atas kesilapan lama. pendek kata..betapa indah dan kuatnya erti dan makna KASIH SAYANG lantas mengenepikan perkara2 yg selalu kita anggap mustahil.



mungkin juga filem nih lain sedikit sbb Afdlin sendiri ada sebut dlm blog dia yang apa yg dipaparkan dalam Papadom adalah isu dirinya sendiri. itu yg kita selalu sebut keikhlasan berkarya. mudah2an keikhlasan ini berkekalan utk karya2 seterusnya.



aku boley nampak...seolah2 gabungan Afdlin, arwah Yasmin dan Khabir Bhatia.
aku rasa..mgkn Afdlin kena lebih peka lepas nih. mgkn ada yg tak kisah..tp bg aku, aku kisah hehe. contohnya Miasara dan watak2 lain sebagai student UiTM. pakaian dorang je dh menunjukkan yg dorang bukan student UiTM. UiTM semua org tau kena pakai baju lengan panjang. kalau IPT laen mungkin tak nampak janggal...tapi bila dah terang lagi bersuluh UiTM, so spoil sket la.

memanglah ini cuma movie..mana ada pak guard nk saman dorang kan hehe, tapi it still. eh ntah la. aku pon tatau nk kata cemane...tapi itu pendapat aku la. benda2 kecik mcm tuh bg aku penting jugak utk mencantikkan lagi sesebuah filem.



okay guys. pendek kata..panjang cerita...henye!! opsss (sape phm mesti gelak besar hahahah).


okeyh..so, jom lah pegi tgk Papadom. kalo takde geng...ajak jek aku, aku boley jek tgk2 banyak kalo heheheh.



:: sokong dan belilah barang buatan Malaysia.

go Afiat!!(tiba2 kan haha)

11 comments:

realisticjunky said...

ko dah nak bersalin ker yg tetiba promote afiat nih? hahahaha

nyadin jer tgk papadom x ajak aku ;p

weh mlm yg ko tgk papadom tu kan, aku kena kacau ngn org gila yg cium ko tue. tapi cite aku lagi dramatik, ader scene bertikam lidah.dah settle baru membe2 aku ckp betapa dangerousnyer dia tue.what??? dah, aku plak yg takut nak pg area tue.mesti dia cam muka aku. lagipun dia boleh sebut perkataan 'spec'. xkan org gila boleh sebut 'spec'. argh x bleh terima. mesti dia x giler sebenarnyer!

orang biasa said...

tau lak nak arang ajak die g tengok... die g tak da pon nk ajak kita kan mar..;)huhuu..
sah2 salon ko guna produk buatan mesia,.ni lagi teruja aku nak g..ape kate ko pakat ngn HPA..banyak produk kecantikan dier..sempat lak aku nak pomote,huhuuu

nurulfive said...

mar: kan ker aku dh ajak ko kuar tp ko takdok mood. ajak minum kopi pon takde mood..ni plak nk g movie. so aku mengambil keputusan sendirik lah. tapi aku takda hal nk tgk lagik hahaha.
err...bertikam lidah? adakah ko gunakan skil ko sbg lawyer dlm kes neh? mcm excited aku nk tau full story hehe. eh..spec? aku tau la spec tu spec..tp nape org gile tak tau word tuh? huuu..

ruhinah: aku mmg jual brg Afiat ok. dr aku jual brand yg aku tak pasti ok ke tak..baik aku tlg kawan sendirik kan.
yang oii...nk jual brg HPA ke ape ke bukan takat pakat yang, RMnye kene besorr. huhu.

orang biasa said...

mcm tu.. aku rase macam nak melabor lak kat ko,huhuuu,,ble ke?

nurulfive said...

ruhinah: aku blm berminat nk jual product secara serius. slowly. huhu..nanti aku nk bukak bisnes besor besoran...aku bukak share kat kawan2 haha.

orang biasa said...

aku menantkan saat itu,huhuu
semuga berjaya..

nusk said...

aku nak tgk gak tp takde geng! takkan nak bawak maya ngn suhail aduss!! takde nye deme paham aih..buat abeh duit aku jeh!

nasaoji said...

bpe imah byar ko jd duta dia?..hehehe...

kasi aura kat akuskit, p jejak kaki ke panggung!..

realisticjunky said...

ruhinah, ko melabut lar kat aku.aku tgh nak cari side income nih. ader lar 1,2 bisness lam kepala hehehe

wei o'oi, org gila maner boleh tau spec tu spec!

nurulfive said...

kawan2: oh tibe bukak cite psl bisnes di sebalik mengomen pasal cite papdom nih kan. okay..nanti kite buat bisnes utk dak2 madid eh..untung akan kita buat utk kebajikan dan kerja amal. eh mcm best plak tetibe idea nih. okeh okeh..akan aku masokkan dlm 'file' aku.

mar: kan ker ko yg ckp dia dulu normal..then jd gila sbb2 tertentu. so..sbb tuh la dia tau spec adelah spec. btol? haha.

nusk said...

ek eleh tak hbis2 pasal spec.. weh o'oi sgt menarik eh cadangan ko tuh..aku sokong!