Wednesday, September 1, 2010

statement

ada pepatah berkata
'jgn percaya ckp org'

ada jugak radio kata
'fakta atau auta'

org putih pun ckp
'dont judge a book by its cover'

kisah yg aku nak cakap nih adelah psl bende nih lah
psl statement2 kurang sihat yg semakin menular dlm budaya masyarakat kini (aku tau bukan melayu jek...bangsa lain pun sama)

antara nya
gelap itu seram, seram itu hantu, hantu itu takut
panjat itu tinggi, tinggi itu jatuh
lari itu bahaya, bahaya itu tergolek
fizik itu susah, nanti exam tak pass, jgn amek fizik
sejarah tuh tak penting utk masuk U, tak terer pun takpe
org melayu mmg tak terer matematik, math susahhh
kalau result teruk, berenti jek blaja
cikgu garang itu poyo, jgn feberet dia
takyah belajar pandai2, asalkan ada degree dan ada keje sudahh

kes 1
gelap itu seram, seram itu hantu, hantu itu takut
instead of ko ckp mcm tuh kat budak2..dan menanam rasa takut kepada gelap, baiklah ko ckp 'gelap tuh nanti tak nampak jalan...pasanglah lampu dulu'. atau pun ckp jek lah 'takyah duduk dlm gelap tu, bukan nampak ape pun'
senang kan?? sama jugak dgn fakta kelip2(ade panggil kunang2) tuh kalau ada masa tido, masuk ikut ibu jari kaki, nanti jadi hantu...mangkaikkk!! bende2 nih tak elok...sbb efek sampai besar okeh!! jenuh nak gain confidence balik wehh.

kes 2
panjat itu tinggi, tinggi itu jatuh
boleh tak ckp aje kat budak kecik tuh 'elok2...jatuh nanti sakit.'
budak2 bukan tak paham...cume teringin jek nak tau rasa sakit tuh.

kes 3
lari itu bahaya, bahaya itu tergolek
haa yg nih sama lah dgn kes no 2

kes 4
fizik itu susah, nanti exam tak pass, jgn amek fizik
haaa yg nih mmg femes!! budak umo 16 mane phm fizik tu susah ke tak...nape budak 16thn nak ckp kat budak 16thn yg fizik tuh susah???? tau ke budak yg ckp fizik tu susah tu?? penah ke dia belajar? same ke otak dua2 budak nih? kalau susah nauu...nape ade jek subjek tuh diajar utk spm? eh tlg jgn buat statement nih kat sape2 okeh.

kes 5
sejarah tuh tak penting utk masuk U, tak terer pun takpe
ini lagik satu! ini lah jadik bila masuk skolah menengah, pening dgn subjek sejarah then ade plak kata2 hikmat kasik kat budak yg pening nih. dan kerana pening...dia pon follow jek kata2 hikmat tuh. lalu...setelah 9thn selepas spm dan 11thn selepas pmr, si budak pening nih tambah pening bile tak paham ape2 org bercerita pasal sejarah.
salah sape? salah cikgu lah sbb tak pandai ajar(??)
sendirik mau ingat aaa....

kes 6
org melayu mmg tak terer matematik, math susahhh
laghoo!! org parit panggil lagho ok! takde mane deeee org melayu tak pandai matematik. otak semua sama jek. jgn nak rosakkan minda kanak2 okeh. nak seribu daya. boley start dgn tambah2 nombor plet kete depan..sape cpt, dpt 20sen.
(tapi make sure lah org yg suruh tuh terer men'congak' dulu eh)

kes 7
kalau result teruk, berenti jek blaja
ayat yg betul adelah; kalau result teruk, muhasabah diri dan perbaiki diri. lantas...usaha semaksima mungkin. berhenti mengambil jalan mudah. kurangkan beli top up hp dan jangan nak merapan turun kl tiap2 weekend. cukup2lah sewa kete nak pegi berkelah atau pegi kuantan. pegi temerloh pun jangan...duduk jek dalam bilik, cari kawan2 yg pandai n berguru dgn deme.
(eh?? sape nih??????)

kes 8
cikgu garang itu poyo, jgn feberet dia
yg nih mmg seriusss....jangannnn percaya. kdg2..cikgu yg tak penah senyum tuh lah yg lebih memberi impak kat diri sampai tua bangka nih. cikgu yg tak penah senyum dan yg penah baling buku engkau keluar kelas tuh lah yg betul2 memberi ilmu. cikgu yg penah tunjuk penumbuk depan muka engkau nih lah yg boley sembang2 ketawa dgn engkau skang.
(sayangi cikgu garang)

kes 9
takyah belajar pandai2, asalkan ada degree dan ada keje sudahh
ya, aku takda degree. tapi aku ade keje. yg sebenarnye bukanlah salah utk jadi org spm mcm aku atau org diploma mcm org2 lain. cuma...ilmu itu infiniti, carilah kemana2.
kalau ade org ckp dia nak jadik doktor...suruh dia jadik doktor pakar
kalau dia ckp nak jadik profesor...suruh dia belajar sepenuh hati sampai phd bagai
kalau dia ckp dia nak belajar sampai phd dan impian dia nak duk umah jaga anak dan suami dan mendidik anak2...pun ok(asalkan dia leh bayar utang2 blaja dia)
impian itu milik masing2...
so biarlah aku ber'impian' nak ada swimming pool sendiri ok!


fakta atau auta
*sebenarnya aku nih yg mudah terpengaruh
:: fakta!!

peace!!


;p

2 comments:

realisticjunky said...

weh,beli ar umah kat puncak iskandar, ada swimming pool dlm umah. ko dah pg tgk umah contoh blom?

ye,aku sayang cikgu najma. eh tiba. hehe

nurulfive said...

taknak puncak iskandar. aku nak order swimming pool sendirik, desjoyaux! hoyeah!

(aku tak syg ust hidayah nur ;p)