Friday, October 1, 2010

so?

ade sorang kawan ckp kat aku

'ape ade hal kalau duduk oversea? it is just about plg kuat pun 24hrs journey then jumpa la'

so?
aku berpikir gak ape yg dia ckp.
yelah. betul jugak.
kalau ko duduk kampung sebelah pun, tapi tak menjenguk mak bapak kat kg sebelah, talipon pun tidak..ape ke halnye kan.

so dia betul?

aku : bukan psl tu..its about takleh nak balik tiap2 minggu makan mak masak dan kalau boleh pun nak balik tiap minggu, duit kene lah melimpah ruah. itu aje. tapi bagus lah kalau pegi tempat org..Islam pun menggalakkan kita melihat2 tempat org.

dia : ok.

so?

ok. ya, aku tak ada mslh pun kalau duduk jauh sbb aku bukan jenis yg menangis tiap2 malam nak duduk bwh ketiak mak.
tapi kalau jauh mana pun aku duduk, aku mmg suka balik rumah.
itu mmg betul 100%.
aku suka rumah aku.
yelah, sape yg tak suka balik rumah.
yes..aku tau ade org yg tak suka balik rumah.
lantakkan dia.
tapi itu bukan aku.
aku adelah org yg suka balik rumah.
walaupun aku duduk umah takat tgk astro 411 atau mungkin tv1 je.

waktu keje kat subang dulu.
habis keje pukul 9, tot tet tot tet pukul 10 gerak dr sana
dlm pukul 12 sampai gopeng.
lalu jek pekan gopeng-simpang pulai-bt gjh
aku sudah senyum-lebar



:: ya, aku mmg pure kg. parit ok!!


;p

3 comments:

realisticjunky said...

ada membe aku buat statement 'buat masa skang aku keja KL dulu,nnti2 aku balik la jaga mak ayah aku.time tu duit pun dah byk, kerja dah stabil, bleh mintak transfer duk kampung'

-kalau sempat.

kalau tak? mak ayah kita ni makin menginjak usia, dah xde rasa nak berjalan sana sini, nak makan itu ini, sepatutnya waktu inilah kita balik temankan diorg kan. bila dorg dah semakin uzur, waktu tu kita tau mcm mana nak jaga dorg sebab dah duduk lama. jadi dah tahu makan pakai n selera dorg mcm mana.

cumanya, klu mmg dah xde peluang nak duduk berbakti ngn mak ayah, it's ok kalau kerja jauh, tapi rajin2 lah balik menjenguk. sedangkan tgk muka mak ayah pun dah boleh dapat pahala, inikan pula mengembirakan hati dorg.

pendapat aku jela. semua org ada pandangan yg berbeza =)

wa said...

adeih.. tu la nak berbakti nak membalas jasa mak pak kita bukan mudah.. bila tanya, ummi nak ape2, takde nye die kate nak emas bagai, mesti die kate nak kita bahagia jek.. sungguh mulia mereka.. peluang kamu utk duk kat celah ketiak mak kamu o'oi.. ake kalu boleh nak duk bwh ketiak mak aku jugak, akan tetapi asal aku nak tido ngn mak aku jek, kene sound ngn mak aku suh gi balik ke laki aku.. hehe.. ape daa

nurulfive said...

mar: we used to talk about this kan?? for many times..even a day before apak aku 'pegi'.

wa: hehehe...mane nye mak aku nak kasi aku duk celah ketiak dia, tak muat..kehkeh. selagi diorang tau betapa diorang tu penting dlm hidup kita, itu dh buat kita seronok.

kan kan kann...