Wednesday, October 13, 2010

fenomena

mcm jadi trend, semua org sembang psl Maher Zain.

dari yg baik-merdu-insaf..sampailah ke topik konsert-pompuan-terkinja2-memalukan-dansebagainya. hehh ape aje lah eh.

so jom cite pasal Maher Zain.

pada aku, MZ ni tak salah pun. dia suka nyanyi...dia nyanyi lagu2 yg dia suka dan dia rasa boleh bagi sesuatu kepada org lain. mungkin juga dia berkongsi rasa. mana kita nak tau kan. aku ni pun tulis blog..kongsi rasa. nk tulis lagu? hahaha takpe lah..aku masih lagi sudi nak download lagu atau kdg2 kalau ade duit lebih, beli album. kehkeh.

dan kisah si MZ ni lagi..bukan lah salah dia rasanya bila dia buat konsert berbayar. sbb menyanyi itu adelah kerja dia. kerja dlm ertikata KARIER a.k.a CAREER. so? nak ker aku potong rambut org dengan free2 je?? memang tak ahh!! kecuali aku kata aku nak buat 'haircut amal RM5'(eh at least nak lepas duit minyak okeh). dan MZ tak kata pun dia buat konsert amal.
dlm erti kata lain lagi...dia pandai cari duit. dia pandai bila dia decided to be here, in Malaysia.

alhamdulillah..at least lagu2 dia boleh lah buat org2 lain bukak bijik mata dan hati hendaknya. ade je lagu2 lain yg best..tp ibaratnye MZ nih dtg at the right time and place lah bak kate omputih. dan harga tiket dia tuh...tak lah kategori mahal aku rasa. kalau org2 yg dh biasa pegi konsert, mesti deme tau dan tak bising pun kan. tiket tuh bukan setakat sekeping kertas yg ko boleh amek autograf Maher Zain nih jek.
sekeping kertas tuh bermaksud sewa dewan, duit musician, duit makan krew2, duit transport, duit lampu2 liplap, duit bayar si MZ nih menyanyi, duit organizer(ok..diorang nih bisnes ok, so mesti la nak untung).
so..nak banyak bunyi lagi??

haha bunyinya seperti aku backing si MZ nih eh. eh im talking about reality ok. menyanyi adelah kerja dia..so tak salah lah dia mencari rezeki keliling dunia sambil menunjukkan yg Islam itu indah.

perihal konsert plak. hmm.
hehe malas cite..itu sendiri mau ingat. tegur menegur tuh kan ker disuruh dlm Islam. so why not 'serap je ape saje teguran org'(nih aku copy kata2 kawan aku. tang 'serap' yg buat aku ingat tuh kehkeh)..
aku tgk konsert siti nurhaliza pun aku jerit2 tapi bukan tahap jerit mcm nak histeria tu lah. takat jerit bila dia lambai2 sambil tanye kabar n bile org lain pun jerit. dan, itu lah konsert kan? ehe.
selebihnya..tak mampu dh nak g tgk konsert. teringin tu stendet ah, tapi kalau dh tak mampu apo nk dikato.

pade aku mcm nih la..Islam itu indah.
lagi indah kalau kita lebih mendalami dan memahami dan praktik.
dan ya..aku bukan lah ahli ilmuan yg bijak pandai. tapi tak salah kalau kita mencari yg indah utk menjadi yg bijak. hehe.


:: nih lah jadi bile nak update blog sambil layan cd Maher Zain hehe


;p

4 comments:

realisticjunky said...

tema 'pokok sengkek' la ni haha

nurulfive said...

pehh..buat sampai leh masuk kamus dewan dan bahasa kehkeh

nasaoji said...

tak buley nak menghayati lagi until lagu tu senyap, baru aku leh hayati..hehhe..

nurulfive said...

odah: hehe..takde mane senyap. so ko blaja2 lah menghayati eh haha