Thursday, January 14, 2010

salam selatan

aku skang berada di selatan; yakni bandar tenggara, jhr. dekat dgn kota tinggi,atas lg dr kluang. smalam sampai dgn mak dan pakcik.

ape ke hal nye tetibe aku balik jhr ek...sdgkan elok jek aku cite gitu gini nak ade kelas make up on this becoming sunday. huuu urgent...family matters.
cerita nye...bpe hari lepas mak aku dpt call, pakcik aku(adik mak) sakit n masok wad. sakit mata katenye. sehari lepas tuh plak...mak aku dpt call lg dr kakak dia bitau yg pakcik aku 'dibuat'(phm kan?). sbbnye...makcik aku bwk kan air penawar buat cuci mata, dlm 4botol then mase cuci 1st dh rasa ok sket, but then esoknye air yg dlm botol tuh SEMUAAA bau busuk mcm air longkang. termasuk air yg belum pakai. huhh gile lah.
bcoz of that makcik aku mintak tlg mak aku kalau2 org tmpt aku bley tlg. sbbnye katenye yg buatnye org asli, so phm2 jek lah. then mak aku refer kes nih kat pakcik aku(kire pakcik laa sbb dh kamcing) n dia kata insyaAllah boley tp kene ke sana. so mak aku suarakan kat aku n aku ejas2 jadual n geraklah kami smalam. aku sampai kg dlm kol 6lebey smalam then pas maghrib bertolak ngan makcik aku skali ke bndr tenggara.
sedey tgk pakcik aku...mmg nampak tak bermaya. mata sebelah tak nampak.

okay...cerita nye bermule sbb ada staf yg tak puas hati. pakcik aku nih keje felcra..manager kalo tak silap. tp kirenye org bawahan dia ramai laa termasok org keje ladang. so dia nih agak strict...dlm pada tuh rupa2nye ade yg tak puas hati n bengang. tp tuh la kan..aku bkn nk menyalahkan mentaliti org tp itu lah hakikatnya. mcm org takde agama yg pegi buat2 bende mcm nih. gile weh...org tuh target mata. bayangkanlah kalo mata kita tetibe takleh nampak sebelah tanpa sbb. semangat pakcik aku pon mcm lemah. makan taknak...ape taknak...duduk dan baringgg jek. mlm tadi dia ade makan kuih sket n minum. baru kejap nih dia makan nasik. alhamdulillah. bukanlah kita percaya pd org yg mengubat...tp ikhtiar tuh yg penting. kalau kita tak usaha, Allah pon taknak tlg. mana boley tawakal jek tanpa usaha kan. ape yg aku tau smalam mase proses mengubat, org yg buat tuh..upah org asli. dorang buat patung..then tuju. kire mcm voodoo laa kalo omputih kan. uish...mmg gile lah.

mlm td akku tido dlm kol 2lebey...lepas ngubat, kene cari sungai utk buang bende yg digunakan mase ngubat tuh. agak saspennn ye bile nk g sungai tuh. aku jd drebar dan dlm kete penuh buat escort hahahah. gitu gini kol 2 gak aku tido. pg td subuh pon agak dh lajak ye..ngee. then sambung lg tido...mmg amat letih weiii. naseb baik lah semua memahami. aku tetibe rase mcm bercuti lak sbb dpt tido yg berehat yg legaa.
mase aku tido yg kemudian tuh..sambung lg sessi ngubat. td makcik aku(wife pakcik aku yg sakit) cite yg ade keluar duri n ape tah, dia tarik. ape2 jek lah manusia. tp nampak lah makcik aku lega, pakcik aku pon nampak segar. alhamdulillah.

hmm oret...deme dh panggey lunch!daaa..

::doakan pakcik aku pulih cpt ye!

2 comments:

nusk said...

semoga kita dipelihara dari gangguan jin dan syaitan...

aku doakan pakcik ko pulih.Amin.

realisticjunky said...

bila kita tgh sakit, semangat pun xde or rasa give up ker, benda2 mcm tu mmg sng lekat, tambah2 klu org yg hantar. so, selain berubat, pck ko sendiri kna kuat arr.

moga cepat sembuh!