Sunday, May 22, 2011

Kisah Warna Rambut

baru baru nih tiba2 ada status kat fb psl hal warna rambut. dan aku comment sumthing dan tiba2 ada yg melenting. aku dah cuba menulis dgn bahasa yg paling sopan tanpa ada cara2 nak ajak ke arah keburukan. ok done.

meh sini aku cite sket.

Bahan Dalam Warna
ok..aku bukan student blaja Chemistry. so aku tak lah tau details dia semua. yg pasti..semua itu dh ditapis oleh JAKIM dan mendapat cop halal.
kome tau ke tak mcmana cop halal tuh dapat?? susahhhhhh okkkkk.
aku penah join member aku pegi kursus kat SIRIM, berkenaan halal2 ni. subhanallah...dorang punye senarai panel dan organisasi yg buat segala test dan mcm2 tuh sgtttttt bykkkk dan ramai. dan diperakui ketelusannya. sbb tuh product yg dapat cop halal yg betul dr SIRIM dan JAKIM nih mahal sket dari yg takda cop halal..sbb proses tuh susah dan mencabar. even bottle or tube yg membungkus pun dipastikan halal.
masa tuh..aku mmg ada kesedaran yg tinggi mengenai menghargai cop HALAL. dan aku sangat marah dgn premis dan produk yg sesuka hatiiiiii letak cop halal kat pintu kedai dan produk.
tak puas hati jugak explaination? dah..suka hati nak caya ke tak.

okay yg tuh pasal bahan..means bahan2 tuh takda bende haram mcm lemak tuttt or air tuttt dan sebagainya. tapi mcm kat kedai aku..mcm2 org tanya. ada org kata, bukan pasal bahan tapi pasal tindak balas warna dengan rambut itu sendiri.
orang selalu pikir yg warna tuh coated the hair shaft. its a big NO!! kalau dikatakan permanent hair color, dia mmg meresap(bahasa mudahnya) dalam rambut. ianya tak menyalut tapi menyerap dalam batang rambut.

oh ya..mcm mana pulak boleh meresap ye? kenapa pulak demi-permanent or semi-permanent tak meresap ye?? kan ker semua tuh color jugak? proses pun sama kan??

Tindak Balas Warna dan Rambut
hair shaft, dia ada 3layer asas yakni kutikel, korteks dan medula.
bahagian yg menyimpan warna rambut kita ialah korteks. dalam korteks tuh terletaknya pigmen warna rambut kita. sbb tuh rambut kita nih semua lain2.
ada yg hitam betul, dark brown, medium brown, light brown and grey!
mostly org malaysia or asia nih dark brown dan medium brown.
so..bila color tuh menyentuh rambut(sebelum tuh make sure rambut dah shampoo without conditioner. shampoo bersifat alkali, conditioner bersifat acidic), lapisan kutikel akan terbukak.
kutikel nih rupa dia mcm sisik ikan(dalam iklan slalu tunjuk) dan mendedahkan bahagian cortex. so the color akan masuk cortex dan bertindak balas di situ..dan warna pun berubah. sbb warna yg kita letak bercampur dgn pigment color rambut asal kita.
same goes to bleaching lah kan. cuma, bleach nih dia buang pigmen color tuh. dia lunturkan rambut. sbb tuh bleach tuh makin lama, makin cerah bcoz of makin byk pigmen color yg dibuang. setakat nih, faham x?
ok. pasal semi dan demi permanent pulak. dua benda yg takde word permanent nih adelah bermaksud separuh dan suku(lebih kurang la). means after few times hair wash, dia akan habis. yg nih SAH SAH tak boleh. bcoz memang sah kat kotak tuh takde halal. kalau tak caya, pegi tgk sendiri kat wella. even kalau pegi kursus sana, mmg diorang akan ckp 'yg ini ho, u org Melayu tak boleh pakai bcoz tak halal'. see org bukan Islam pun dh bagitau. so bukan salah dorang suruh color, org yg gatal nak jugak pakai yg salah. ya..mmg ade jek yg pakai even dah tau. sbb? sbb warna dia chantekk. warna dia lebih shining, lebih lawa, berkilau2(sama je semua word kan).
so..tepuk dada, tanya diri sendiri. hehe.
okeh? cukup?

tak tak...tapi kenapa nak ubah ciptaan Allah? dah cantik2 warna rambut asal, napa nak tukar?

Mengubah
hmm yg pasal nih aku nak ckp panjang pun mcm sensitif. tapi aku cuma menulis berdasarkan pendapat peribadi dan logic sahaja ya.
mengubah ni isu besar.
memotong rambut dikira mengubah tak?
pakai produk kecantikan dan jaga kulit bagi lebih cantik, dikira mengubah tak?
dan yg nyata jelas. REBONDING dikira mengubah tak??
org melihat warna rambut sebagai satu alat yg besar kalau bab2 mengubah nih. diorang tak nampak rebonding, kerinting semua tuh.

kita tak mengubah pun..cuma menambah2 apa yg dah sedia ada cantik. mcm rebonding, bukan lah nanti lepas nih takleh buat pulak. tapi mcm aku ckp, tak mengubah pun. rambut yg asal..tetap sama. tetap berkerinting, tetap hitam. yg di buat hanya yg ada tuh jek lah. yg tumbuh tetap sama. aku harap, dapat faham apa yg cuba aku sampaikan ni.
tapi mcm yg selalu aku ckp dgn customer2 aku, kalau was was jangan buat. sbb apa benda pun kalau was was mmg tak boleh kan. kalau yakin dgn info yg dh dpt dan pasti ape yg nak dibuat, go on. aku bukan bercakap semua nih sbb nak semua org dtg kedai aku dan buat rambut. aku cuma nak org tahu perkara yang sepatutnya dorang tahu. aku taknak dorang salah faham. aku berkongsi apa yg aku belajar..apa yang aku tahu. ilmu yg aku ada tak byk, ini jek yg dpt aku kongsikan sedikit.

huhu panjang siott aku menaip.

aku tgh cuba2 jugak menambah2 lagi ilmu pasal rambut nih. doakan eh.

pendek kata, panjang cerita..apa saja yang kita buat, pokok pangkalnya pada diri kita.
beberapa tahun dulu aku penah 'bergaduh' dekat satu forum nih sembang pasal rebonding. dia ckp mcm2. bukan aku nak suruh semua org rebonding, aku cuma nak dia dan org lain tau perkara yg betul. mula2 dia kata mengubah, then aku explain.
pastu tak puas hati, dia kata salon tuh unisex bergaul bebas buka aurat pada bukan muhrim. aku bagitau, pegi lah salon yg untuk ladies..byk dh salon mcm tuh kan.
tak jugak puas hati, last last dia ckp org yg buat rebonding nih mesti bukak tudung lepas rmbt dh cantik. ohh?? mcm tuh?? so aku ckp lah, itu bukan salah rebonding. itu tuan punya rambut punye cerita. means org tuh pakai tudung tak ikhlas, nak nyorok rmbt tak cantik.
ya..mmg ada yg mcm tuh. thats why..semua tuh atas diri sendiri.
ini cerita benar. aku ade customer yg buat rebonding selepas dia pakai tudung. sbb dia kata, lebih mudah diurus bila bertudung. so salah?? semua kekecohan nih jadi sbb org2 yg membesarkan perkara2 kecik dan remeh tapi perkara2 besar taknak pulak ambik berat. sendirik mau ingat.


:: jgn tanya pasal rebonding punya proses..lagi panjang. nanti cite lain.

3 comments:

Rin said...

congrat nurul sbb dah bukak salun utk prmpuan jer! ;)

errr..highlite rambut plak cane?

nurulfive said...

oh baru sempat nak membalas kak rin.
highlight sama saje dgn warna..cuma bezanye teknik saje.

:: mari lah buat highlight hehehe

Anonymous said...

sis, i nk tnya something about this, can i contact u personally. sory if gnggu. just nk tnya pndapat pd yg arif... can i? email me if u can pingu_lexus@yahoo.com